Νυχτολόγιο 5: Ο μαρξισμός σου λέει σκάσε και πράξε.  

Εβγάτε όξω, εβγάτε όξω από τις λέξεις“, μας φωνάζει ακόμα και νεκρός.

Ο στίχος του Ν. Καρούζου αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής εποχής στο προσκύνημα της βλακείας που μαστίζει την καθεστωτική νοοτροπία. 

Το μικροαστικό μίζερο σκουλήκι της ζωής του ανθρώπου και των παραισθήσεων του ξεκινά πάλι το αργό ταξιδιώτικο δρομολόγιο για την ανάπτυξη της αρχόντισσας κυρίας, της ευτυχίας. 

Ο εγκλεισμός γίνεται η μοναδική πολιτική εμπειρία γεύσης της ασφάλειας και της διατήρησης. Το αφηρημένο διάνυσμα ενός κενού το καθοδηγεί ο ανεμοδείκτης οπορτουνισμός. Η φόρμα της αμεσότητας γίνεται το πρώτο ραδιενεργό στοιχείο του οικισμού. Μολύνεται καθημερινά με την καθεστωτική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος. Το πρωτόκολλο του θανάτου μιας γυναίκας που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι. 

Ο μαρξισμός δεν μιλάει. Αυτό που ο Μαρξ ήθελε να αλλάξουμε ήταν το να σταματήσουμε να ερμηνεύουμε. Ήθελε ακριβώς να βγούμε όξω από τις λέξεις. Να χειραφετηθεί η ομιλία από την αφηρημένη σκέψη. Η χειραφετημένη ομιλία είναι η πράξη. Ο μαρξισμός σου λέει σκάσε και πράξε.  

2 thoughts on “Νυχτολόγιο 5: Ο μαρξισμός σου λέει σκάσε και πράξε.  

 1. Aceras Anthropophorum

  Έλα όμως που μόλις πράξεις βρίσκεις την πραγματικότητα μπροστά σου να αντιστέκεται! Τζιαι έλα που μόλις πάεις να λύσεις έναν συγκεκριμένον πρόβλημαν που σου βάλλει μες τα πόθκια σου, πιάννεις την ταπέλλαν του διαχειριστή από τους “καθαρόαιμους” (από πράξην) μαρξιστές… 🙂 Κανονικός σσύλλος που γυρίζει γυρόν γυρόν να δακκάσει τον νούρον του δηλαδή. Για να είσαι σωστός μαρξιστής πρέπει να πράξεις, άμα πράξεις δεν είσαι σωστός μαρξιστής διότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως μες τα βιβλία.

  Like

  Reply
  1. fristuti Post author

   Αγαπητέ Acera,

   ακριβώς τούτο που λαλείς έννεν θέμα ούτε των μαρξιστών αλλά ούτε τζείνων που θωρούν στον μαρξισμό να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του.
   Πάντα εννά βρίσκεις την πραγματικότητα να σου αντιστέκεται γιατί η πραγματικότητα εν διαμορφωμένη με την αναλήθκεια της αστικής ιδεολογίας τζαι νοοτροπίας, πολιτικής και οικονομικής της επιδίωξης να εκμεταλλεύεται τον λαό.

   Τωρά το ζήτημα που λαλείς όπως είπα εν ένας αντιδιαλεκτικός λαβύρινθος που δυστυχώς συμβαίνει, εν γινίσκεται διαφορετικά αφού είμαστε μες στο δικόν τους παναήρι, ερήμην των μαρξιστών και του λαού. Το τι αφορά την μαρξιστική πρωτοπορία έννεν να οικοδομηθεί ένα δικαστήριο του καλού τζαι κακού μαρξιστή τζαι να ακολουθεί εγχειρίδια σαν να τζαι εννά στήσει ΙΚΕΑ έπιπλα. Αντιθέτως, δουλειά τζαι χρέος του μαρξιστή είναι πρώτα από όλα να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ιστορικής εποχής για ένα αγώνα με κάθε τίμημα. Εύκολα να το λαλούμεν αλλά τούτη εν η αλήθκεια.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s