ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα στη Βρετανία με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο

“Αυτός είναι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, αυτό αποδεικνύει η πείρα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και άλλων κρατών“.

Από την εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο η πολιτική εκδήλωση των ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ». Μεγάλος ήταν ο αριθμός Ελλήνων μεταναστών, καθώς και Βρετανών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Γιώργος Μαρίνος, αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σημείωσε ότι : «Η πολιτική διαδρομή αυτής της κυβέρνησης επιβάλλεται να καταδικαστεί στις λαϊκές συνειδήσεις, αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και την αντιμετώπιση των ψεύτικων διλημμάτων που ευνοούν τον κάλπικο διπολισμό ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ […]

Το κεφάλαιο διψάει για κέρδη για να καλύψει απώλειες που είχε στη διάρκεια της κρίσης και να βγει εξοπλισμένο, με νέα εφόδια για να ενισχύσει τη θέση του στις συνθήκες της ανάκαμψης που τα επιτελεία του συστήματος εκτιμούν ότι θα είναι ασταθής κι ασθενική.

Αυτή τη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη μετατρέπουν σε πολιτικές αποφάσεις , σε νόμους, τα σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα η νεοαριστερά κόμματα. […]

Η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση δοκιμάστηκε και επιβεβαίωσε με την πολιτική της αυτό που τόνισε εξ αρχής το ΚΚΕ, ότι κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης που φοράνε τη μάσκα της αριστεράς για να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, κάνουν μεγάλη ζημιά στο εργατικό κίνημα και προσπαθούν να το μετατρέψουν σε εργαλείο ταξικής συνεργασίας και στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, αυτό αποδεικνύει η πείρα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και άλλων κρατών»

Όσον αφορά στο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε: «Οι Συνθήκες της ΕΕ και οι στρατηγικές των ευρωενωσιακών οργάνων στοχεύουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων για να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να αυξήσουν τη δύναμη τους. Όλα αυτά τα χρόνια προχωρά η απελευθέρωση των αγορών σε στρατηγικής σημασίας κλάδους και τομείς της οικονομίας, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με μόνιμο στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. […]

Η ΕΕ από την γέννηση της μέχρι σήμερα, (ως μετεξέλιξη της ΕΟΚ), είναι διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, κατά της εργατικής τάξης, κατά της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης.

Κι αυτή η πορεία διαψεύδει και εκθέτει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού που προσπαθούν να καρφώσουν στο μυαλό των εργαζομένων ότι η ΕΕ ήταν καλή, φιλολαϊκή και δήθεν χάλασε στην πορεία».

Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιούνη και τις καμπάνιες που έχουν διαμορφωθεί, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Το ένα τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης που υποστηρίζει το ΝΑΙ εκτιμά ότι έχει τη δύναμη και την αντοχή να ανταποκριθεί στον ευρωενωσιακό ανταγωνισμό και ταυτίζει τα συμφέροντα του με την παραμονή στην ΕΕ, αξιοποιώντας τις διαχρονικές εξαιρέσεις, επιλέγοντας να διεκδικήσει καλύτερη θέση στον διεξαγόμενο ανταγωνισμό με τη Γερμανία, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Το άλλο τμήμα της αστικής τάξης που επιλέγει το ΟΧΙ εκτιμά ότι μειονεκτεί από την ισχυρή παρουσία της Γερμανίας και εμποδίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο των περιορισμών και των ελέγχων της ΕΕ. Προσδοκά στη διαμόρφωση νέων όρων για να διατηρήσει τις αγορές που έχει κατακτήσει και να κερδίσει νέες αγορές στις χώρες των BRICS αλλά και ευρύτερα. Ενώ προσβλέπει ακόμα και στην συγκρότηση κέντρου στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας η οποία περιλαμβάνει την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη πρώην Βρετανικές αποικίες. […]

Εκτιμούμε που ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης λέει ΟΧΙ στην ΕΕ.

Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτική πάλης που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. […]

Πολλά κράτη δεν είναι μέλη της ΕΕ, πολλές αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης δοκίμασαν τη μια ή την άλλη διαχειριστική εκδοχή αλλά ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις ηπείρους είναι η συσσώρευση του πλούτου από τη μια και της φτώχειας από την άλλη, η διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με τέτοια πλούσια πείρα, με την πείρα που δίνει το δημοψήφισμα στη Βρετανία και το μοίρασμα των μονοπωλιακών ομίλων στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ, για τα δικά τους συμφέροντα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η αυταπάτη ότι η έξοδος από την ΕΕ ή το ευρώ μπορεί να αποτελέσει βήμα ή σκαλοπάτι ριζικών αλλαγών, ανατροπών, χωρίς να τίθενται οι όροι που συνδέουν την αναγκαία καταδίκη της ΕΕ και την αποδέσμευση με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την εργατική εξουσία.

Γιατί αυτός είναι ο απαραίτητος όρος για να κοινωνικοποιηθούν, να γίνουν περιουσία του λαού, τα μέσα παραγωγής, τα εργαλεία της οικονομικής ανάπτυξης, ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη, το εμπόριο, να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και να υπηρετήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καταργώντας τη βάση που γεννάει το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση. […]

Το κομμουνιστικό κίνημα θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του και τη δυναμική της ταξικής πάλης στο βαθμό που ανασυγκροτείται σε επαναστατική βάση και βάζει τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής – αντικαπιταλιστικής πάλης, σε κάθε χώρα, κατακτώντας την ικανότητα να συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή του παλιού, του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με Εργατική Εξουσία στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα της Ευρώπης θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών, θα βάζει θεμέλια για την Ευρώπη του σοσιαλισμού και θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας για τη λαϊκή ευημερία».

 

Πηγή: 902

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s