Η χρυσή εποχή του σοβιετικού Soyuzmultfilm (1942-1949) Α’ Μέρος

Το Soyuzmultfilm ήταν ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων της Σοβιετικής Ένωσης. Με την πάροδο των ετών έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, συγκεντρώνοντας πολλά βραβεία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έχει στην υπηρεσία του ένα ιστορικό μιας μεγάλης ποικιλίας από κινηματογραφικά στυλ. Το στούντιο έχει δημιουργήσει 1530 ταινίες κατά τη διάρκεια της χρυσής ύπαρξής του από το 1942 μέχρι και το 1988. Το Studio ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1936 με την επωνυμία Soyuzdetmultfilm. Το όνομα άλλαξε σε Soyuzmultfilm στις 20 του Αυγούστου 1937. Κατά τη διάρκεια της χρυσής σοβιετικής εποχής στο στούντιο εργάζονταν πάνω από 700 ειδικευμένοι εργάτες και κυκλοφορούσε κατά μέσο όρο 20 ταινίες κάθε χρόνο (ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν 47, το 1973).

Η ποικιλία των μορφών των animation ήταν πρωτοφανής μια που η καλλιτεχνική ελευθερία που παραχωρούσε η σοβιετική κουλτούρα έκανε το στούντιο Soyuzmultfilm ίσως το πιο αξιοθαύμαστο στούντιο κινουμένων σχεδίων του κόσμου. Το Soyuzmultfilm τροφοδοτούνταν από τη σοσιαλιστική οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία δεν είχε στόχο την κερδοφορία. Οι σκηνοθέτες πληρώνονταν από την Ακαδημία Κινηματογράφου, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή πόσο άσχημα τα προϊόντα τους διαδίδονταν (διαδίδονταν και δεν πωλούνταν) ήταν ελεύθεροι να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργικότητα χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τα οικονομικά.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έφερε το τέλος της χρυσής εποχής του Soyuzmultfilm. Νέες οικονομικές πραγματικότητες κατέστησαν αδύνατο για την κυβέρνηση να στηρίξει το στούντιο. Το 1989, το Soyuzmultfilm έγινε μια κερδοφόρα επιχείρηση και αναγκάστηκε να μπεί στην καπιταλιστική αγορά. Έχασε σχεδόν το 90% του προσωπικού και δημιουργούσε πλέον μόνο λίγες ταινίες.

Σήμερα το Soyuzmultfilm συνεχίζει την κινηματογραφική του παρουσία σίγουρα όμως όχι στον ίδιο βαθμό όπως την σοβιετική χρυσή εποχή.

 

  1. 1942 Fox, Hare and Cock (Лиса, Заяц и Петух)

  2. 1944 The Stolen Sun (Краденое солнце)

  3. 1945 The Lost Letter (Пропавшая грамота)

  4. 1946 Spring Melodies (Весе́нние мело́дии)

  5. 1947 The Humpbacked Horse (Конёк-Горбуно́к)

  6. 1947 To You, Moscow (Тебе́, Москва́!)

  7. 1948 The 7 coloured flower (Цветик-семицветик)

  8. 1949 Geese-Swans (Гуси-лебеди)

  9. 1949 Someone Else’s Voice (Чужой голос)

  10. 1949 Wonderful Bell (Чудесный колокольчик)

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s