Γκρέξιτ, Νατάσα και εθνική περηφάνια

Στις 11 June 2015 αργά το βράδυ στο Barbican, στο Λονδίνο, με τον τίτλο Markos Vamvakaris the Patriarch of Rebetiko είχε μόλις τελειώσει με επιτυχία η συναυλία προς τιμή του πατριάρχη του ρεμπέτικου. Επιτυχία όμως μόνο όσον αφορά τα κέρδη του Barbican και σίγουρα με αποτυχία της ρεμπέτικης μουσικής. Δεν το λέω αυτό γιατί θα έπρεπε η ρεμπέτικη μουσική να μην παίζεται σ’ αμφιθέατρα αλλά το λέω με την σκέψη ότι η ρεμπέτικη μουσική δεν θα έπρεπε να δέχεται τον εμπορευματοποιημένο εξευτελισμό που έχει δεχτεί και από το Barbican αλλά και από τους επί τω πλείστον ελλαδίτες και κύπριους παρευρισκομένους.

Στο αμφιθέατρο ελάχιστες θέσεις είχαν μείνει κενές και το πολιτιστικό κέντρο σπάνια το πετύχαινες με τόση μαζική ροή έλευσης… Και για να μην λέω πολλά, είχε δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της συναυλίας μια ατμόσφαιρα εθνικής περηφάνιας με τσιφτετελέ ύφος αλλά πάνω από όλα υπήρχε σεβασμός στον ενδυματολογικό τομέα μια που η κιτσαρία είχε κάνει την δική της πασαρέλα. Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, και το Barbican αλλά και ο κόσμος, μια που είχε περάσει καλά και έβγαλε όλα τα μικροαστικά απωθημένα με σάλτσα εθνικής περηφάνιας. Τόσο πολύ δηλαδή που είχε εμφανιστεί στο τέλος η artistic curator της συναυλίας Λίνα Νικολακοπούλου και μας είπε ότι μόλις έχουμε κάνει το δικό μας Γκρέξιτ μέσα στο Barbican, μέσα στο Λονδίνο (ακόμα δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτής της θέσης).

Θα μπορούσαν να λεχθούν πολλά γι’ αυτήν την συναυλία καρικατούρα, από την μουσική και την καλλιτεχνική επιμέλεια μέχρι και το ενδυματολογικό κ.τ.λ. Το βασικό όμως είναι ότι πέτυχε. Κατάφερε να συγκεντρώσει ελλαδίτες και κύπριους κοντά με αποτέλεσμα τα ταμεία του Barbican να κλαίνε από το βάρος. Η εθνική περηφάνια πουλάει και το έχουν καταλάβει πολύ καλά εκεί τα τσακάλια του Barbican. Το άλλο που έχουν καταλάβει ως συμπέρασμα από την ρεμπέτικη συναυλία είναι ότι η εθνική περηφάνια πρέπει να συνοδευτεί με το απαιτούμενο τσιφτετελέ ύφος αλλιώς καήκαμε.

Τι έχουν κάνει λοιπόν τα τσακάλια του Barbican για να επαναλάβουν το επιτυχημένο εθνικό οργασμό των Ελλήνων και Κυπρίων του Λονδίνου: Αυτό: Natasa Theodoridou 7 October 2015 / 19:30


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s