Λύση του Κυπριακού και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Ριζοσπάστης. Το πιο κάτω άρθρο είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις διαδικασίες λύσης του Κυπριακού με τις σχέσεις των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι διαδικασίες λύσης του κυπριακού προβλήματος διαμορφώνονται μέσα στο ιμπεριαλιστικό μεσανατολικό μέτωπο. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση μέσα σε αυτό το ιμπεριαλιστικό πλαίσιο δεν είναι λύση ούτε για τον λαό της Κύπρου αλλά ούτε και για κανένα γειτονικό λαό. Είναι πάντως άξιο απορίας πώς είναι δυνατόν να έχεις μια ειλικρινής δεξιά με επικεφαλής τον ΔΗΣΥ, που εξυπηρετεί χωρίς υπεκφυγές τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά να καταφέρνει εν τέλει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα και να είναι προς το συμφέρον του λαού;

Η δεξιά στην Κύπρο δεν λύνει το κυπριακό αλλά απλά τελειώνει με αυτό.

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί χτες

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Για συνομιλίες που έγιναν «μέσα στο ίδιο καλό κλίμα», μίλησε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύντομη δήλωση που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια».

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, η χτεσινή συνάντηση ασχολήθηκε με το εδαφικό και το περιουσιακό, ενώ οι δύο άνδρες θα συναντηθούν πάλι την 1η Σεπτέμβρη. Ο Αϊντε υποστήριξε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί «συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο προς το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο», ενώ είπε πως όσον αφορά το περιουσιακό εξετάζεται σχέδιο που θα προβλέπει διάφορες επιλογές. Αυτές, συνέχισε, «περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στη Λευκωσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «ανταποδίδοντας» την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ. Στις διμερείς επαφές θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς και της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, όπως και ζητήματα «ασφάλειας» για τα οποία – έγραφαν χτες κυπριακά ΜΜΕ – «η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει διευκολύνσεις στους Ισραηλινούς». Επιπλέον, το ταξίδι Νετανιάχου συνδέεται και με την «πρωτοβουλία» που προωθεί ο Αναστασιάδης για την «επανέναρξη» των συνομιλιών Παλαιστινίων – Ισραηλινών με άμεση εμπλοκή της ΕΕ, αναδεικνύοντας ότι ο «ρόλος» της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς…

Πηγή: Ριζοσπάστης

4 thoughts on “Λύση του Κυπριακού και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

 1. Woofis

  Καμμιά “δεξιά” τζιαι καμμιά “αριστερά” εν θα “λύσουν” το κυπριακό. Το μόνο που μπορεί να καταφέρει η παρούσα ηγεσία είναι να καταλήξει σε κάποια “συμφωνία”. Η “λύση” του κυπριακού θα έρτει χρόνια μετά την εν λόγω “συμφωνία”, μέσα που την καθημερινότηταν των απλών αθρώπων. Φυσικά έshιει κόσμον που νομίζει ότι πρέπει να κάμουμεν “μακροχρόνιον”, είτε που εθνικιστικής σκοπιάς (να φαηθεί κάπως η Τουρκία) είτε που κομμουνιστικής (να φαηθεί κάπως ο καπιταλισμός). Τα αποτελέσματα της “μακροχρόνιας” προοπτικής θωρούμεν τα φυσικά τζιαι εβαρεθήκαμεν να περιμένουμεν τα αποτελέσματα της, διότι εξ όσων γνωρίζω ο άθρωπος ζει καμμιάν 80αρκάν χρόνια τζιαι μετά θάνατον ζωήν εν έshιει.
  Συμφωνία εχτές, τζιαι αν έχουμεν πραγματικά αρχίδια (εθνικιστικά ή ταξικά), ας δουλέψουμεν μέσα που την καθημερινότηταν της μετά συμφωνίαν εποχής, τζαι οϊ πίσω που τους τοίχους της ντε φάκτο διχοτόμησης.

  Like

  Reply
  1. fristuti Post author

   Αγαπητέ woofi,

   αν η συμφωνία δεν είναι η λύση τότε πως θα μπορούσε από την συμφωνία να παραχθεί λύση; Αυτό είναι παράδοξο.
   Επίσης το δίπολο “εθνικιστικά ή ταξικά” είναι κάπως θολό όπως το θέτεις.

   Like

   Reply
 2. Woofis

  Όταν “υπογράφεται” έναν έγγραφον δεν συνίσταται ολοκλήρωση του “έργου”. Είναι απλά η “επικύρωση” της έναρξης του. Η “λύση” του κυπριακού δεν θα “ολοκληρωθεί” την ημέραν της υπογραφής ή της επικύρωσης της υπογραφής με δημοψήφισμαν, αλλά υπό το βάσανον του χρόνου τζιαι εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Άσε που όροι τζιαι πρόνοιες της συμφωνίας μπορεί να καταστούν ανεδαφικοί, ανέφικτοι ή μη αναγκαίοι στην πορείαν, τζιαι να προσαρμοστούν ή απαλειφθούν. Εμείς δακάτω νομίζουμεν ότι με το να αφήνουμεν την απλήν κατάληξην σε έναν πλαίσιον για να αρχίσει η υλοποίηση (λύση) ότι εξυπηρετούμεν οτιδήποτε άλλον πέραν της λήθης τζιαι της παγίωσης τόσον του ντε φάκτο διαχωρισμού όσον τζιαι των εθνικιστικών παθών/ προκαταλήψεων, τα οποία φυσικά εν κάμνουν οτιδήποτε θετικόν (το αντίθετον) για ανάπτυξης “ταξικής συνείδησης”.
  Στο “απόρριψη της συμφωνίας υπό το παρόν πλάισιο” συμπλέουν τόσον οι “εθνικιστές” (“οτιδήποτε προέρχεται ή αφορά την Τουρκία στο κυπριακόν είναι απορριπτέον”) όσον τζιαι οι κομμουνιστές (“οτιδήποτε προέρχεται ή αφορά την Ε.Ε./ ΝΑΤΟ/ κεφάλαιο είναι απορριπτέο”). Καμμιά πλευρά φυσικά εν διατυπώνει σαφώς ότι για “διαφυγή που το παρόν πλαίσιο” εν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν του “ριζοσπαστικού” (ένοπλη σύγκρουση”). Στη γραμμήν τούτη σκέψης, όσοι που μας υποστηρίζουν την παρούσαν διαδικασίαν είναι είτε “αφελείς” είτε “προδότες”. Ελπίζω να μεν είναι ακόμα “θολή” η εικόνα που σκιαγραφώ.

  Like

  Reply
  1. fristuti Post author

   Έτσι όπως το θέτεις καταλαβαίνω ότι η λύση είναι αυτό: “εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη τηρήσουν τα συμφωνηθέντα” (πέρα από επιπρόσθετες προσαρμογές και ότι άλλο μπορεί να αλλάξει, ο άξονας παραμένει)

   Το πρόβλημα όμως, το παράδοξο θα έλεγα, δεν είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα αλλά το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων. “Στο “απόρριψη της συμφωνίας υπό το παρόν πλάισιο” συμπλέουν τόσον οι “εθνικιστές” (“οτιδήποτε προέρχεται ή αφορά την Τουρκία στο κυπριακόν είναι απορριπτέον”) όσον τζιαι οι κομμουνιστές (“οτιδήποτε προέρχεται ή αφορά την Ε.Ε./ ΝΑΤΟ/ κεφάλαιο είναι απορριπτέο”).” – αυτό που λές δεν είναι αλήθεια. Το “συμπλέουν” δεν είναι σωστό. Το περιεχόμενο της απόρριψης ή της λύσης είναι που πρέπει να αναλύσεις. Το περιεχόμενο των κομμουνιστών είναι άλλο και των όποιων υπόλοιπων είναι άλλο. Οι κομμουνιστές δεν συμφωνούν με τους εθνικιστές και δεν θα μπορούσε επ ουδενί. Αν η όποια λύση ή συμφωνία θα γίνει με τις ευλογίες του ιμπεριαλισμού τότε είναι καταδικαστέα να αποτύχει και να χυθεί αίμα.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s