“ΑΚΕΛ ένα Κόμμα ρηχό, πλαδαρό, σοσιαλδημοκρατικό”

Έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον το υποκεφάλαιο: “ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ” μέσα από το οποίο προσδιορίζεται μεταξύ άλλων η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του ΑΚΕΛ.

Παραθέτω λοιπόν ένα απόσπασμα:

“Δεν είναι λίγες οι φορές που το Κόμμα γίνεται δέκτης ιδεών και προτάσεων για αναθεώρηση της ιδεολογίας και της πολιτικής του. Δεχόμαστε παραινέσεις όπως το Κόμμα αναθεωρήσει αρχές και θέσεις του ως Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα – το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τον προλεταριακό διεθνισμό, τον αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό χαρακτήρα του ή ότι το Κόμμα έχει εκπληρώσει και ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και οφείλει να προσαρμοστεί στα «νέα δεδομένα».

Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν τα ΜΜΕ, το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, νεοφανείς οργανισμοί δεξαμενών σκέψης και πολιτικοί παράγοντες. Κυρίαρχος σκοπός και στόχος, το ΑΚΕΛ να μετατραπεί σε ένα Κόμμα ρηχό, πλαδαρό, σοσιαλδημοκρατικό.

Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε, ιδιαίτερα σε περιόδους που η πίεση πάνω στο Κόμμα είναι μεγάλη, αντιμέτωποι με απόψεις που, χρησιμοποιώντας μια «επαναστατική» φλυαρία και κενολογία, οδηγούν το Κόμμα σε απομόνωση από τις λαϊκές μάζες επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της επαφής με όσους είναι ήδη πεισμένοι.

Είναι γι’ αυτό που έχει τεράστια σημασία το Κόμμα να τηρεί πολιτικές που να μην παραβιάζουν τις αρχές του.”

 

Εδώ υπάρχει μια παρεξηγημένη από το ΑΚΕΛ τοποθέτηση όσον αφορά την δικιά του ερμηνεία για το πως αυτοπροσδιορίζεται. Αυτό το απόσπασμα είναι η επιβεβαίωση ότι η όποια ελπίδα είχε ή έχει ο υποστηρικτής ή ο Ακελικός έχει πεθάνει. Ας διαβάσουμε λίγο προσεκτικά: “η πίεση πάνω στο Κόμμα είναι μεγάλη, αντιμέτωποι με απόψεις που, χρησιμοποιώντας μια «επαναστατική» φλυαρία και κενολογία, οδηγούν το Κόμμα σε απομόνωση από τις λαϊκές μάζες επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της επαφής με όσους είναι ήδη πεισμένοι.” Το ΑΚΕΛ θεωρεί αρνητικά την πίεση πάνω στο ίδιο όταν του λένε με άλλα λόγια να αναθεωρήσει την πολιτική του που κατρακυλάει σε μια ανειλικρινής θα την έλεγα αστικά προσδιορισμένη πολιτική θέση. Η “«επαναστατική» φλυαρία και κενολογία” η οποία χρησιμοποιούν κάποιοι θα ήταν αποκαλυπτικό να μας έλεγαν ποια είναι αυτά τα μέτωπα. Επίσης, θα ήταν και πολιτικά ώριμο να μας εξηγήσει το ΑΚΕΛ γιατί και πως διαμορφώθηκε μια τέτοια ανάγκη αναθεώρησης;

 

Αν λοιπόν το ΑΚΕΛ έχει την εντύπωση ότι είναι ένα “σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα” θα μπορούσε να μας παραθέσει έτσι ανοικτά:

1. τις σχέσεις του με το κεφάλαιο (στην Κύπρο και εξωτερικό);

2. τις σχέσεις του με τα ίδια τα μέλη του που μιλούν ανοικτά για σοσιαλδημοκρατία;

3. τις σχέσεις του με την Ε.Ε

4. τις σχέσεις του με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. Ισραήλ)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s