Για ένα ταξικό περιεχόμενο της ΛΟΑΤ κοινότητας

Μόλις χτές πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας, για δεύτερη φορά στην χώρα μας, η παρέλαση υπερηφάνειας της ΛΟΑΤ κοινότητας Κύπρου.

Η μαρξιστική θεωρία και η κομμουνιστική της πολιτική προέκταση, οι αρχές της με άλλα λόγια δεν διακρίνουν τον άνθρωπο με βάση την σεξουαλικότητά του η με όποια άλλη ταυτοτική κατηγορία. Η όποια καταπίεση των ΛΟΑΤΙ ατόμων και όχι μονο έγκειται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ο καπιταλισμός και μόνο αυτός γεννάει αυτές τις ανισότητες, την καταπίεση, την εκμετάλλευση. Ο ομοφυλόφιλος της εργατικής τάξης και ο ομοφυλόφιλος της αστικής τάξης δεν τους ενώνει ότι είναι ομοφυλόφιλοι αλλά αντιθέτως τους χωρίζει ένα χάος απολυτότητας. Ο ετεροφυλόφιλος της εργατικής τάξης και ο ετεροφυλόφιλος της αστικής τάξης δεν τους ενώνει ότι είναι ετεροφυλόφιλοι αλλά αντιθέτως τους χωρίζει ένας χάος απολυτότητας. (Fristuti)

Αντίστοιχο παράδειγμα συγκεκριμένης μειονότητας να απολαύσει τα υφιστάμενα δικαιώματα σε μια παλαιότερη εποχή, είναι αυτό των γυναικών, οι οποίες  ορθώς  αγωνιστήκαν ώστε να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ψήφο. Εντούτοις, και ενώ το δικαίωμα ψήφου κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες, δεν πρέπει να λησμονείται ότι απλά απετέλεσε ένα άλλο επεισόδιο επίλυσης των αντιφάσεων που γεννά κατά καιρούς το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η επιδίωξη του καπιταλισμού, να εντάξει στο παραγωγικό του σύστημα πρόσθετα εργατικά χέρια απαιτούσε την εξίσωση των γυναικών με τους άντρες, ως την απαραίτητη κοινωνική παραχώρηση του συστήματος αναφορικά με την αύξηση του κέρδους. Παρομοίως, το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα μέσω του πολιτικού του εκπροσώπου, δηλαδή της αστικής τάξης, επικροτεί σήμερα τους τοπικούς και μεμονωμένους αγώνες αυτοδιάθεσης, ως μια άλλη κεκαλυμμένη επιθετική της ενέργεια που οδηγεί στον αυτοεγκλωβισμό των μειονοτήτων εντός του περιεχόμενου του αγώνα τους. Παρά το ότι κάθε μειονότητα και κάθε καταπιεζόμενη ομάδα αναμφίβολα οφείλει να είναι συνεπής στον αγώνα για απελευθέρωση της από κάθε λογής δεσμά, εντούτοις, κατά παρόμοιο τρόπο οφείλει να αντιλαμβάνεται το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνουν χώρα οι αγώνες που διενεργεί.

Στο βαθμό που κοινωνίες διατηρούν τις σεξουαλικές διακρίσεις και γεννάται ανισότητα και καταπίεση είναι μια απόδειξη αδυναμίας του να ξεπεράσει η κοινωνία τις αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις της εποχής ή προηγούμενων περιόδων της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τα δικαιώματα και τις σημαντικές κατακτήσεις όποιων κινημάτων, και συγκεκριμένα τώρα της ΛΟΑΤ κοινότητας της Κύπρου, που αγωνίζονται για ισότητα. Αυτό όμως που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε είναι ότι η ουσιαστική εφαρμογή των δικαιωμάτων που κατακτιούνται δεν μπορούν να διαφυλακτούν όταν ο αγώνας παραμένει εγκλωβισμένος στα αστικά πλαίσια.

Ο φιλελεύθερος λόγος που μπορεί να συνοδεύεται με το κίνημα της ΛΟΑΤ κοινότητας της Κύπρου όπως ακριβώς και ο συνδυασμός μιας μικροαστικής έως και μιας καθαράς υψηλής αστικοποιημένης κουλτούρας και αντίληψης περί του αγώνα για χειραφέτηση εν τέλει καταφέρνει να χειραφετήσει κάποιους ήδη προνομιούχους οικονομικά ανθρώπους από το στίγμα αλλά όχι την πλειοψηφεία της κοινότητας. Αυτό προκύπτει γιατί ο αγώνας για χειραφέτηση με φιλελεύθερο λόγο που παρουσιάζει φαινομενικά αντιεξουσιαστική υφή έχει ένα απροσδιόριστο πολιτικά περιεχόμενο. Επιχειρείται να εξισωθεί ένα ζήτημα κοινωνικό σε θέμα ατομικής προτίμησης, μια που ο συνδυασμός των μικροαστικών αντιλήψεων περι της ατομικής χειραφέτησης και όχι σε μια κοινωνική αγωνιστική βάση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ζήτημα να γίνεται βορά της αστικής κουλτούρας, των μεγάλων οικονομικών ομίλων με το να μην αφήνεται να χαρακτεί στο εσωτερικό ένα ταξικό περιεχόμενο. Η εκμετάλλευση του κινήματος από την αστική ταξη είναι τόσο ταξικά ενοχλητική που το κίνημα των ΛΟΑΤ δεν αντιστέκεται στους εκμεταλλευτές του ανθρώπου δηλαδή τους καπιταλιστες που μας έφεραν ως εδώ, αυτούς που για χρόνια αναπαρήγαγαν αυτούς τους σεξουαλικούς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις. Αν και το κίνημα δεν φαίνεται να έχει ακόμα αυτό το ταξικό περιεχόμενο δεν σημαίνει ότι οι κομμουνιστές είναι εναντίον αλλά απεναντίας προσπαθούν με το δικό τους αγώνα για ενσωμάτωση του ΛΟΑΤ αγώνα μέσα σε ταξικό περιεχόμενο όπου θα απαντάει στο πρόβλημα από τη ρίζα του. Να αποκτήσει δηλαδή το περιεχόμενο που αρμόζει στα κινήματα για να γίνουν ακόμα πιο σθεναρά απέναντι στον ταξικό εχθρό που δημιούργησε και αναπαρήγαγε αυτή την προκατάληψη και κατ’ επέκταση ανισότητες.

Υπάρχουν φωνές που λένε: αφού η ίδια πολιτεία διακρίνει σεξουαλικά τους πολίτες της τότε θα πρέπει να πολεμήσω για το αντίθετο. Γιατί όμως να αποδεχτούμε εκ των προτέρων και εξ ορισμού ότι η πολιτεία έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό; Γιατί, με άλλα λόγια, να μην διαμαρτυρηθούμε στην οικονομικοπολιτική αιτία του να υπάρχει σεξουαλική διακριση και να προσπαθούμε ν’ αναγνωριστούμε στην πολιτεία που δεν μας αναγνωρίζει;

Ευτυχώς υπήρξαν και εκδηλώσεις με πιο κριτική, ταξική διάθεση και με δικοινοτικές αξιώσεις παρόλο που η έμφαση σε πολιτικές ταυτότητας στέκεται σε προβληματική βάση. Η Accept πέρνει ένα δρόμο ανώδυνης πολιτιστικοποίησης με την πρόσχαρη στήριξη οντοτήτων όπως η ΗΠΑ (πέρσι και το Ισραήλ) που κάνουν ότι μπορούν για να ξεπλυθούν (pinkwashing), οδηγώντας σε ανάδειξη του ζητήματος σαν μια ετήσια φιέστα για επίδειξη προοδευτικότητας για όσους τους λιγοστεύει σε άλλα θέματα (π.χ. Στην Αγγλία το Pride θέλησε να συμπεριλάβει ακόμα και το UKIP). Το παράδειγμα των ανθρακορύχων και των ομοφυλοφίλων στην Αγγλία της εποχής Θάτσερ και της σύνδεσης των αγώνων με τα κοινά ταξικά συμφέροντα που προώθησε ταυτόχρονα και αιτήματα των ΛΟΑΤ είναι παράδειγμα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψην.

Το να υπερασπίζεται κάποιος το συλλογικό ταξικό του συμφέρον δεν είναι οπισθοδρόμηση αλλά η βασική προτεραιότητα του ανθρώπου για να μπορέσει να υπάρχει και να είναι άνθρωπος, η μόνη προυπόθεση για να μπορέσει να δημιουργήσει καταφατικά την ίδια την ατομική ταυτότητα.

Πηγή: Αγκάρρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s