άλλο ιμπεριαλισμός, άλλο ιμπεριαλισμός

2-19-2011-5-22-10-PM-1867883

Ο ‘Αντρος Κυπριανού στο Crash:

“Αποδεικνύεται λοιπόν γι’ ακόμα μια φορά αυταπάτη η άποψη της κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι μπορούμε να φανούμε πιο χρήσιμοι στους δυτικούς από ό,τι η Τουρκία. Στο παιχνίδι των συμφερόντων δεν μπορούμε να κερδίσουμε την Τουρκία. Γι’ αυτό χρειάζεται να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις μας σε αρχές και στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι ανεξάρτητο από το ιμπεριαλιστικό δικαϊκό σύστημα επιβολής των αστικών οικονομικών και πολιτικών σκοπών;

“Η Τουρκία προκάλεσε την κρίση και αυτή οφείλει να την εκτονώσει. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί τρόπος ανάκλησης των προκλητικών ενεργειών”.

Το ότι “η Τουρκία προκάλεσε την κρίση” επαναλαμβάνεται από τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ άλλες τρείς φορές στη συγκεκριμένη συνέντευξη. Αλήθεια όμως, στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου παίζει μόνο η Τουρκία; η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε δηλαδή να διαχειριστεί, εντός των ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων, κάτι καλύτερο παρά ένταση και πόλεμο; Πώς θα βρεθεί τρόπος ανάκλησης όποιων ενεργειών μια που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πέρα για πέρα στο βυθό των ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων;  

“Πιστεύουμε ότι η Κύπρος δεν θα είχε τίποτε να κερδίσει από την ένταξή της σε μηχανισμούς που εξαπολύουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ.”

Υποθετικό ερώτημα: Αν δηλαδή αύριο η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε με κάποιο τρόπο να κερδίσει από την ένταξή της σε μηχανισμούς που εξαπολύουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ θα άλλαζε καθόλου η στάση του ΑΚΕΛ;

Μια από τα ίδια, ψευδαισθήσεις, πραγματικότητες και ασάφειες…

10 thoughts on “άλλο ιμπεριαλισμός, άλλο ιμπεριαλισμός

  1. AnefOriwn

    Fristuti,
    Σε χαιρετώ!
    Και με τη ευκαιρία της πρώτης ΜΟΥ παρέμβασης στο Blog ΣΟΥ, ΣΟΎ εύχομαι καλορίζικο και καλοτάξιδο να ‘ναι…

    Παρακολουθώ το Blog ΣΟΥ [όταν τον ανακάλυψα λίγο μετά που το δημιούργησες], όχι όμως και τόσο συχνά˙ στέκομαι ιδιαίτερα στα κείμενα ΣΟΥ για το ΑΚΕΛ – έχεις ήδη δημοσιεύσει 3-4 κάτω απ’ αυτήν την ετικέτα. [Είναι πολλές οι αναρτήσεις που κάμνεις και σε πολύ κοντινά διαστήματα η μια από την άλλη που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κάποιος. Στις 6 του Νοέμβρη θα είχες κάμει καμιά 10ρια, αν θυμάμαι καλά. Πέραν τούτου οι πιο πολλές απ’ αυτές είναι θεωρητικού περιεχομένου, με παραθέσεις από το θεωρητικό έργο των κλασσικών του Μαρξισμού, όμως η απουσία σύνδεσης και παραδείγματα με/από τη σημερινή πραγματικότητα, κάνει τις αναρτήσεις, με όλο το σεβασμό, βαρετές…

    Στέκομαι και παρεμβαίνω στην παρούσα ανάρτηση ΣΟΥ γιατί τη θεωρώ ως την πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσες έχεις γράψει μέχρι τώρα… Κι οφείλω να (ΣΟΥ0 αναφέρω και να σημειώσω ότι ΔΕΝ διαφωνώ ποσώς με το ρητορικό ΣΟΥ ερώτημα «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι ανεξάρτητο από το ιμπεριαλιστικό δικαϊκό σύστημα επιβολής των αστικών οικονομικών και πολιτικών σκοπών» και μ’ αυτά που υποβάλλεις μέσω αυτού… Όμως το καίριο ερώτημα είναι, ποια είναι η υπαλλακτική μας πρόταση… Και μην ΜΟΥ απαντήσεις με αοριστολογίες περί λαϊκής εξουσίας, που δεν ξέρουμε πότε θε να ‘ρθει και «ασάφειες» που καλλιεργούν «ψευδαισθήσεις»

    Like

    Reply
    1. fristuti Post author

      σε χαιρετώ επίσης Άνεφ και σε ευχαριστώ,

      αρχικά θα λάβω υπόψιν τις συμβουλές περί της συχνότητας των αναρτήσεων όντας πιο έμπειρος. Είναι αλήθεια ότι όταν απουσιάζει η άμεση σχέση με την επικαιρότητα, θα διόρθωνα, το πράγμα γινεται βαρετό, έτσι κι αλλιώς η γνώση είναι βαρετό πράγμα. Για να πούμε όμως και την αλήθεια είτε το κάνω είτε όχι δεν αλλάζουν μερικά πράγματα από ένα μπλόκ που ούτε ακόμα στενοί φίλοι δεν έχουν ιδεά την ύπαρξή του.

      Εγώ διερωτάμαι γιατί όταν καταδεικνύονται οι ασάφειες και οι αντιφάσεις του ΑΚΕΛ πρέπει να έχουμε έτοιμο και ένα κόμμα στην άκρη; Αυτό: “Όμως το καίριο ερώτημα είναι, ποια είναι η υπαλλακτική μας πρόταση…” το έχεις πάντα ως ερώτημα μόλις κάποιος καταδείξει τις αντιφάσεις του ΑΚΕΛ. Αντί αυτού θα συμβούλευα εγώ θα ήταν καλύτερα να λάβεις την κριτική ως ευκαιρία προβληματισμού.

      όσο για την λαϊκή εξουσία ως να χαρακτηρίζεται από σένα αοριστολογία τότε τα πάρε-δώσε με ΕΕ τι είναι; Αν δεχτώ το χαρακτηρισμό αοριστολογία τότε το ερώτημα: “Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι ανεξάρτητο από το ιμπεριαλιστικό δικαϊκό σύστημα επιβολής των αστικών οικονομικών και πολιτικών σκοπών;” θα απαντηθεί από σενα; Γιατί στο σχόλιό σου απλά δεν διαφωνείς και ανταπαντάς με το σύνηθες ερώτημα.

      Like

      Reply
  2. AnefOriwn

    Fristuti,

    Το ότι συμμερίζομαι τον προβληματισμό ΣΟΥ είναι αρκετό; Δεν πρέπει παράλληλα να προβληματίζομαι και για την ανάγκη προτάσεων για διεξόδους, υπαλλακτικές προτάσεις και λύσεις; Και «υπαλλακτική πρόταση» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι «πρέπει να έχουμε έτοιμο και ένα κόμμα στην άκρη», αν και στην τελική δεν αποκλείεται και η δημιουργία ενός νέου κόμματος… Να σημειώσω πάντως ότι ο συγκεκριμένος προβληματισμός, αλλά και άλλοι παροιμίας φύσεως υπάρχουν κι εντός του ΑΚΕΛ…

    Like

    Reply
  3. fristuti Post author

    Άνεφ,

    το ότι συμμερίζεσαι τον προβληματισμό είναι θετικό και αρκετό για να τεθούν βάσεις. Σίγουρα επίσης πρέπει να προβληματίζεσαι και να ψάχνεις διεξόδους. Ελπίζω αυτό να γινόταν σε όλη την παρέα.

    “αν και στην τελική δεν αποκλείεται και η δημιουργία ενός νέου κόμματος… ”
    “Να σημειώσω πάντως ότι ο συγκεκριμένος προβληματισμός, αλλά και άλλοι παροιμίας φύσεως υπάρχουν κι εντός του ΑΚΕΛ…” – άρα όλα αυτά περί ασαφειών και αντιφάσεων των θέσεων του ΑΚΕΛ δεν είναι από το φτωχό μου κεφάλι ε;
    Υπάρχει πρόβλημα στο ΑΚΕΛ; υπάρχουν τάσεις και τάσεις εντός του; τι σκοπεύει να εφαρμόσεις ως προς την πάλη του, θα είναι ταξική, διαχειριστική ή απλά αντιπολιτευτική;

    ερωτήματα θέτω Άνεφ και προβληματισμούς παρά λύσεις και προτάσεις. Λύσεις και προτάσεις ξεκάθαρες ας έχει το ΑΚΕΛ πρώτα και μετά το φτωχό μπλόκ fristuti.

    Like

    Reply
  4. AnefOriwn

    Fristuti,

    Κι ΕΓΩ «…ερωτήματα θέτω […] και προβληματισμούς …», χωρίς όμως ισοπεδωτικές και μηδενιστικές τάσεις και διαθέσεις… Και κάποια στιγμή μέσα στα [πλαίσια της διαλεκτικής που ΠΡΕΠΕΙ να ΜΑΣ χαρακτηρίζει ΠΡΕΠΕΙ να κάμνουμε και προτάσεις παρά μόνο να πυροβολούμε…

    Like

    Reply
  5. fristuti Post author

    Άνεφ,

    τι προτάσεις φίλε Άνεφ, πάλι τα ίδια και τα ίδια θα λέμε, μπορεί το ΑΚΕΛ δηλαδή να πεί έξω από την ΕΕ; να μια πρόταση ας γίνει αυτό και μετα προχωρούμε… πρότασεις αν ακούσεις τις κατονόμαζεις κατευθείας ως” ισοπεδωτικές και μηδενιστικές τάσεις και διαθέσεις” και “αοριστολογίες”. Τι να κάνουμε δηλαδή αν υποστηρίζεις οτι υπήρξε ένας άλλος κόσμος με τα σοβιέτ τότε γιατί είναι αοριστολογίες τα περί αυτού του μοντέλου;

    Και αν θες, ναι πυροβολούμε, κάποιος πρέπει να το κάνει και αυτό. Να μην ξεχνάς όμως ότι οι σφαίρες αυτές δεν σκοτώνουν, είναι διαλεκτικές.

    Like

    Reply
  6. AnefOriwn

    Fristuti,

    Κάποια στιγμή πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα και να κατανοήσουμε με σαφήνεια τι εστί διαλεκτική… Μια σημαντική παράμετρος της [όπως την αντιλαμβάνεται το δικό ΜΟΥ το μυαλό] είναι όταν αναλύουμε και προσπαθούμε να επεξηγήσουμε ένα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό γεγονός να λαμβάνουμε υπ’ όψη όλα δεδομένα που το διέπουν και που επιδρούν πάνω του [από διάφορες και διαφορετικές κατευθύνσεις] με όλες τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τους. κι όχι αποσπασματικά, μεμονωμένα και επιλεκτικά… Παραδείγματος χάριν, ωραίο και σούπερ επαναστατικό θα ήταν να βροντοφωνάξει το ΑΚΕΛ το σύνθημα «έξω από την ΕΕ», αλλά κάτι τέτοιο ΔΕΝ μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη… Πρέπει να προηγηθεί με οργανωμένο, μεθοδευμένο και συγκροτημένο τρόπο και μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η αμφισβήτηση και η αποδόμηση της [καπιταλιστικής] Ευρωπαϊκής Ένωσης [των θεσμών, των μηχανισμών και των πολιτικών της] και να αποκαλυφτεί ο ρόλος της κι έτσι να πάρει η κυπριακή κοινωνία αντιευρωπαϊκές αντικαπιταλιστικές στροφές. Δηλ. να αποβάλει ο κόσμος την ευρωλαγνεία του και να είναι έτοιμος να δεχτεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορετικά το σύνθημα για έξοδο από την Ένωση θα παραμένει anef_ πρακτικής εφαρμογής…

    Παρεμπιπτόντως, το βιβλίο του Νέαρχου Ιωάννου “Κρίση, croissanteries και frozen yogurt” [στο οποίο αναφέρθηκες σε προηγούμενη ανάρτηση ΣΟΥ και μάλιστα με μια ειρωνική διάθεση] το ‘χεις διαβάσει; Ο συγγραφέας στο κεφάλαιο “Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” αποκαλεί την Ένωση «πολιτικοοικονομικό τερατούργημα»

    Like

    Reply
    1. fristuti Post author

      Άνεφ,

      “Ο συγγραφέας στο κεφάλαιο “Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” αποκαλεί την Ένωση «πολιτικοοικονομικό τερατούργημα»…” και καλά κάνει αν το δείς ως σύνθημα, αλλά και πάλι μπάζει. Δεν διάβασα το βιβλίο, άκουσα την συνέντευξη και εντός “διαδρόμων” σχόλια. Όταν το πάρω στα χέρια μου θα έχω μια σίγουρα πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

      “το σύνθημα «έξω από την ΕΕ», αλλά κάτι τέτοιο ΔΕΝ μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη… Πρέπει να…”
      συμφωνώ, άρχισε το ΑΚΕΛ να το κάνει και δεν το βλέπω;

      Like

      Reply
  7. AnefOriwn

    Fristuti,

    Δύο τελευταία σημεία, για να κλείνουμε και τη συζήτηση γιατί τελικά πήγε σε μάκρος…
    1. ΌΧΙ!!! Το ΑΚΕΛ ΔΕΝ άρχισε [οργανωμένα, συγκροτημένα και μεθοδευμένα] την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την έξοδο απ’ αυτήν. Προφανώς κάτι τέτοιο πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζήτησης και λήψης απόφασης σε συνέδριο του Κόμματος… Για την ώρα κάποιοι αναζητούν «αλλαγή πλεύσης από την ΕΕ» [http://www.akel.org.cy/?p=3779]…

    2. Κατά τ’ άλλα έχεις εντυπωσιάσει: Κάνεις χλευαστική [κι από καθέδρας] αναφορά σ’ ένα βιβλίο το οποίο ΔΕΝ έχεις διαβάσει! [Στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη ανάρτηση μου θα αναδημοσιεύσω ένα κεφάλαιο -είναι όλα σύντομα αποτελούμενα όλα από 2-3 σελίδες- κι έτσι θα ΣΟΥ δοθεί η ευκαιρία να πάρεις μια πρώτη γεύση από τα γραφόμενα του Νεάρχου]…

    Like

    Reply
  8. fristuti Post author

    ναι ας το τελειώνουμε…
    δεν μπήκα σε βάθος με την κριτική μου, ούτε καν κριτική δεν λέγεται. Το πόστ αν πρόσεξες ήταν μια ανασκόπηση της ημέρας.

    Like

    Reply

Leave a comment